In anul, 1879 pe pamantul manastiresc se infiinteaza Comuna Coarnele Caprei . Doi ani mai tarziu, in 1881 aflam din alt document aflat la Arhivele Statului Iasi ca acest catuna “ s-au facut in 1881 , prin improprietarirea a 404 insuratei a cate 11 pogoane fiecare”. Pentru un numar destul de mare de locuitori care au venit cu copii s-au au intemeiat familii care au avut ulterior copii , s-a simtit nevoia de o scoala. Satul si comuna COARNELE CAPREI in comparatie cu alte localitati din judet, este o asezare de data mai recenta. A luat fiinta dupa razboiul de independenta, in anul 1879 prin improprietarirea „insurateilor” veniti din diferite zone ale Moldovei, ca urmare a aplicarii legii rurale din 1879 .
Primul invatator in comuna Coarnele Caprei a fost Gheorghe Mihaescu. Ca orice inceput a fost mai greu . S-a infiintat o scoala mixta la 1 septembrie 1890 sunt inscrisi 86 de elevi intre 8 si 15 ani . Se studia : Religia , Limba romana, Aritmetica , Geometria, Stiintele naturii , Igiena , Cresterea vitelor. La inceput veneau numai baieti pentru ca parintii considerau ca fetele nu au nevoie sa invete.Ca urmare a legilor din 1892 -1893 care prevedeau construirea de scoli , in anul 1895 se construiesc 21 de localuri de scoli , printre care si scoala din Coarnele Caprei , o scoala rurala , de tip 3 alcatuita din trei sali de clase.Un an mai tarziu , in1896 aflam ca “ scoala din catuna Coarnele Caprei , comuna Belcesti avea un teren de 17,6 ha situate in tarna”.
Dintr-un document din 1897 referitor la improprietarirea cu pamant , aflam ca invatatorul Gheorghe Mihaescu a fost improprietarit fara drepturi (fiind invatator).In 1898 , se da dirigintelui (directorului ) scolii din Coarnele Caprei “ Gheorghe Mihaescu , un credit – prin Casa Scoalelor – de 600 de lei pentru renovarea localului , din care 100 pentru mobilier” .Cu trecerea timpului , la obiectele din programa scolara , amintite anterior , s-au adaugat si altele. Astfel in anul scolar 1905-1906 , elevii din comuna Coarnele Caprei aveau lucru manual si dirigintele (directorul ) scolii cere prefectului materiale pentru predarea lucrului manual de franghiere.Ca urmare a faptului ca populatia comunei s-a inmultit , deci si numarul copiilor , era nevoie nu numai de un nou local construit in anul 1905 , ci si de doi invatatori .Locuinta celor doi invatatori era asigurata la scoala astfel ca cei de la Primaria Coarnele Caprei solicita Inspectoratului comunal al Plasii Belcesti acest spatiu. Pentru acea vreme viata locuitorilor satului era oarecum animata: se organiza sezatori satesti in localitatile din jurul comunei Coarnele Caprei :Movileni, Belcesti , Vladeni. Documentele vremii nu amintesc insa de astfel de intalniri si la Coarnele Caprei.In prezent in comuna Coarnele Caprei se gasesc patru corpuri de scoala toate functionale . Cel mai vechi corp a ramas local pentru Caminul Cultural .
ŞCOALA PROFESIONALA COARNELE CAPREI înfiinţata în anul 2005, este continuatorul firesc al unui şir de şcoli post-gimnaziale care au răspuns cerinţelor profesionale ale unităţilor economice şi sociale din zonă :
*Pana in anul 1976 a functionat ca scoala gimnaziala cu clasele I-VIII ;
*În intervalul anilor 1976-1991 s-a continuat cu treapta I liceală profil tehnologic-mecanic;
*În intervalul anilor 1991-2004 s-a continuat din nou ca scoala gimnaziala cu clasele I-VIII ;
* În anul 2004-2005- Şcoala generala cu clasele I-VIII Coarnele Caprei cuprinde în structura sa clasa a IX –a/liceul -ciclul inferior /nivel I/domeniul de baza- agricultura/ calificarea- lucrator in cultura plantelor ;
* În anul 2005-2006 in conformitate cu Decizia nr. 266/01.09.2005 a functionat ca ŞCOALA PROFESIONALA COARNELE CAPREI .
ŞCOALA PROFESIONALA COARNELE CAPREI este organizata ca parte a invatamantului obligatoriu de 10 ani ,situata in centrul comunei Coarnele Caprei si se adreseaza populatiei scolare din aceasta comunitate . În anul şcolar 2009-2010 a fost înfiinţata prima clasa a IX-a liceal /nivel II având înscrişi 20 elevi. Astăzi ŞCOALA PROFESIONALA COARNELE CAPREI asigură continuitatea între învăţământul gimnazial şi cel liceal şi dezvoltarea competenţelor cheie din Standardele de Pregătire Profesională pentru elevii din mediul rural proveniţi din familii dezavantajate.
Şcoala cuprinde următoarele niveluri de invatamant:
-prescolar ;
-primar ;
-gimnazial
-profesional zi/nivel III
Şcoala are personal didactic format din 30 de educatoari/invatatori/profesori, un inginer în specialitate . Personalul auxiliar în numar de 3 cadre şi personal nedidactic în numar de 7 cadre.
2.Structura unitatii scolare
Scurta descriere a dotărilor pe structuri:
- a) ŞCOLA PROFESIONALĂ ,COARNELE CAPREI formata din trei corpuri :
1.Corp A –constructie relativ noua, fiind data in folosinta in anul 1987, este formata din doua nivele, cu 8 salii de clase, un cabinet de informatica si fizica, cancelarie, secretariat , cabinet director , cabinet contabilitate, 2 holuri mari , un hol mic si doua grupuri sanitare in incinta cu fosa septica rebilitat intre ani 2008-2009 cu fonduri de la Banca Mondiala .
2.Corp B – Cladire din 1965 cu 4 sali de clasa, o sala de biblioteca cu aproximativ 6100 de volume de carti, cabinet invatatori, magazie materiale didactice, un hol mare si unul mic, reabilitat in 1997-1998.
3.Corp C –Cladire din 1962 cu 5 sali de clasa, o magazie si doua holuri – in prezent NU este functionabila deoarece se afla cuprinsa intrun program de reabilitare din 2008 nefinalizat din lipsa de fonduri .
Aparatura electronica: 13 calculatoare, xerox, fax, imprimante, scanner, televizor ,laptop-uri,viiopoiector, aparat foto,dvd .Obiecte de invenar si mijloce fixe insuficiente pentru buna desfasurare a activitatii instruciv- educative. Scoala dispune de sursa de apa potabila din retea centralzata de la ApaVital si de microbuz scolar . Incalzira se face prin centrala termica cu comustibil lemons. Baza sportivă: un teren de sport care trebuie amenajat corespunzator .
Lot scolar: 7, 76 ha .
Telefon/ fax : 0232/724090.
E-mail :scamcc@yahoo.com
b)Gradinita cu program normal nr. 1 Coarnele Caprei
Cladire consruita in ani 1980-1982 cu doua sali de grupa , cancelarie , sala de masa , doua holuri , doua magazii materiale didactice, o magazine pentru combustibil lemons si grup sanitar din lemn in curte .Obiecte de inventar si mijloace fixe insuficiente.Nu poseda echipamente de calcul si aparatura electronica .Nu are sursa de apa . Incalzirea cu sobe de teracota cu combustibil lemons.
c).Scoala cu clasele I-IV Coarnele Caprei ( nr. 2 )
Cladire construita intre ani 1960-1962 cu doua sali de clasa cancelarie , o sala de gradinita si doua houri. Obiecte de inventar si mijloace fixe insuficiente .Nu poseda echipamente de calcul si aparatura electronica Nu are sursa de apa.Incalzirea cu sobe teracota cu combustibil lemons.Nu este functionabila.
d).Scoala cu clasele I-IV Arama
Cladire noua data in functionare la inceputul anului scolar 2006-2007, cu patru sali de clasa din care una este sala de gradinita, o cancelarie, un hol, un hol mic si grup sanitar nou cu fosa vitajabila.Obiecte de inventar si mijloace fixe insuficiente Exita un numar de 10 calculatoare .Are sursa de apa potabila in retea centralizat ApaVital. Incalzirea cu centrala electric .
e)Gradinita cu program normal nr. 2 Coarnele Caprei
Cladire noua data in folosinta din anul scolar 2008-2009 cu trei sali de clasa din care una este grupa de gradinita iar in celelalte doua isi desfasoara cursurile scolare clasele de la invatamantul primar , grupuri sanitare in incintacu fosa septica ,o cancelare in care s-a instalat un numar de 10 calculatoare,holuri . Obiecte de inventar si mijloace fixe insuficiente .Are sursa de apa potabila in retea centralizat ApaVital. Incalzirea cu centrala termia pe comustibil solid .
De-a lungul anilor Scoala Profesională, Coarnele Caprei a reusit sa-si contureze cu aportul unor cadre didactice valoroase imaginea unei scoli care a oferit o educatie sanatoasa cat si integrarea socio-profesionala a absolventilor (profesori, medici, ingineri, economisti).